Design tábor volt Csernátonban

Az augusztus 28-án kezdődő nyolcnapos táborban tíz design szakos egyetemista, illetve nemrég végzett designer vett részt

Nyolcnapos design tábornak adott otthont az elmúlt héten a csernátoni Haszmann Pál Múzeum. A Prowood Faipari Klaszter, a Design Hét Sepsiszentgyörgy, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem együttműködésében első alkalommal megszervezett táborban budapesti, nagyváradi és sepsiszentgyörgyi egyetemisták, designerek vettek részt.

Az augusztus 28-án kezdődő nyolcnapos táborban tíz design szakos egyetemista, illetve nemrég végzett designer vett részt: négyen a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről (MOME) érkeztek dr. Lenkei Balázs egyetemi oktató vezetésével, hárman a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemről dr. Balázs Zoltán designer kíséretében és hárman Sepsiszentgyörgyről, köztük a tavaly a Design Hét keretében meghirdetett Prowood Design Pályázat nyertesei.

A több mint egy hét során a dikákok a három designer-oktató, dr. Lenkei Balázs, dr. Balázs Zoltán és Damokos Csaba írányításával csapatokban zajló műhelymunkát folytattak, amelynek során fából készülő bútorokat és játékokat tervezetek a múzeumban kiállított tárgyakból inspirálódva. A cél, amint a korábbi Prowood Design pályázaton, ezúttal is a hagyományos székelyföldi tárgyi kultúra és a modern design ötvözése volt, illetve olyan bútorok, használati tárgyak létrehozása, amelyek megállják a helyüket a kortárs nagyvárosi miliőben is.

Damokos Csaba, a tábor házigazdája a kezdeményezés kapcsán azt emelte ki, hogy a sepsiszentgyörgyi Design Hét irányelveivel összhangban a cél ezúttal is a fiatal designerek felkarolása, a helyi szakma megmutatása, az erdélyi és magyarországi szakemberek közötti kapcsolatépítés és tapasztalatcsere volt. Dr. Lenkei Balázs, a MOME Design Intézetének tanára fontosnak nevezte ezt az együttműködést, hiszen, mint mondta, Erdélynek ebben a szegletében olyan miliővel, tárgykultúrával találkozhatnak a diákjai, amivel sehol máshol, és ez nagyon inspirálóan tud hatni új, ötletes design megoldások kigondolására.

A tábor ideje alatt megszületett és kidolgozott terveket a csapatok bemutatták a Prowood Faipari Klaszter képviselőinek, akik ezúttal a tervezőkkel közös megbeszélés során választották ki azokat az alkotásokat, amelyeket kivitelezésre javasolnak. A kivitelezett munkák idén is kiállításra kerülnek majd a november 7–12 között ismételten sorra kerülő Design Hét alatt. (közlemény)

 

Forrás:

http://multikult.transindex.ro/?hir=9985

Img 9866Img 9818Img 9820Img 9834Img 9836