A PKE diákjai is úsztak a Swimathonon

Szombaton, április 21-én szervezték meg a Swimathon nevű, jótékonysági jellegű sporteseményt, melyen a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) hallgatói is útszak, ők a Yuppi-táborért. Az egyetemről többen is érkeztek azért, hogy támogassák társaikat.

A Swimathon egy jótékonysági sportesemény, amelyen különböző projektekért lehet úszni, mint amilyen a Yuppi-tábor is. A Partiumi Keresztény Egyetemről három hallgató vett részt az eseményen: Dobolyi Ilka, Gabnai Lívia és Kocsis Hédi. A három lány nagy örömmel jelentkezett a jótékonysági úszásra, hiszen így azzal, amit szeretnek, segíthetnek is. A lányok 12 óra után kezdtek úszni a Ioan Alexandrescu olimpiai uszodában, ezt megelőzően beszélgettünk velük.

 

PKE-s úszók

Dobolyi Ilka (német nyelv és irodalom-angol nyelv és irodalom szak) hobbiszinten úszik körülbelül 14 éve, többször részt vett úszómaratonokon, és fontosnak tartja, hogy segítsen egy ilyen különleges cél érdekében. Az egyetem Diákszervezetén keresztül értesült a Swimathonról. Elmondta, hogy amikor hallott az eseményről, azonnal tudta, hogy ott a helye. Az úszás napjáig nem izgult, de aznap reggel már nagyon.

Gabnai Lívia (óvodai és elemi oktatás pedagógiája szak) 5 éves kora óta úszik, versenyszerűen 8 évig gyakorolta. Idén nyáron lesz 5. éve, hogy a régi edzőjével úszást oktatnak nyaranta, számára ez nemcsak hobbi, hanem szenvedély is. Ő szintén a Diákszervezeten keresztül értesült az eseményről, nagy izgalommal várta már az úszás napját. Elmondta: aludni is alig bírt, és amióta meglátta a medencét egyre jobban várja már, hogy végre vízbe kerüljön.

Kocsis Hédi (német nyelv és irodalom szak) 6 éves korától úszik, 14 éves koráig versenyszerűen. Számos versenyen vett részt, illetve többször dobogós helyezést ért el országos megmérettetéseken. Egy csoporttársától értesült az eseményről, és azonnal jelentkezett is. Elmondta: egyáltalán nem izgul, de tudja, hogy vízbeugrás előtt erre sor fog kerülni, azonban amikor már úszni fog, minden rossz érzés elmúlik.

Nyíri Enikő, az egyetem kommunikációs és PR-referense elmondta, hogy nem először van ott a PKE a Swimathonon. Ezelőtt két évvel egy-egy hallgató részt vett az úszáson, csak akkor még nem szervezetten, ugyancsak a Yuppi-tábort támogatva. Az egyetem hallgatói gyűjtést is szerveztek, melyet felajánlottak a tábornak. Remélik, hogy a következő években is lesznek jelentkezők, hagyományteremtő szándékkal vannak most jelen a sporteseményen. Nyíri Enikő hozzátette: nagy öröm, hogy az egyetemről többen is érkeztek azért, hogy támogassák társaikat a jótékonysági úszáson.

Jól sikerült

A Swimathon sporteseményen 390-en úsztak, 1500 támogató volt jelen. Több mint 240.000 lej értékű pénz és egyéb adomány gyűlt össze, összesen 23 szervezet részére. A legtöbb pénzt, több mint 15.000 lejt a Rotary Oradea 1113 projekt részére sikerült összegyűjtse Sebastian Lupu, ezzel elnyerte a Nagyváradi Közösségi Alapítvány által felajánlott Legaktívabb Adománygyűjtő részére kiállított oklevelet. A Legaktívabb úszócsapat oklevelet a Iuliu Maniu Líceum diákjaiból álló Dominici-csapat kapta meg, ők 12.046 lejt gyűjtöttek össze. A projekteket 2018. május 21-ig még lehet támogatni, részletek a http://swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro/proiecte/ weboldalon.

Törő Enikő

 

Forrás:

http://www.erdon.ro/a-pke-diakjai-is-usztak-a-swimathonon/3838197