A következő film a vetítéssorozatban a 'Hannibál tanár úr'

A vetítés pénteken, 17:00-kor lesz a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében

Hannibál tanár úr
1956, dráma, 90 perc, román felirattal

Rendező: Fábri Zoltán
Forgatókönyv: Fábri Zoltán, Gyenes István és Szász Péter, Móra Ferenc kisregénye alapján
Operatőr: Szécsényi Ferenc
Zene: Tamássy Zdenkó
Szereplők: Szabó Ernő, Kiss Manyi, Makláry Zoltán, Bessenyei Ferenc, Apor Noémi, Somogyvári Rudolf, Greguss Zoltán, Gobbi Hilda

A tragikomédia főhőse egy jelentéktelen külsejű, apolitikus kisember: Nyúl Béla középiskolai tanár. Hannibál pun hadvezér halálának körülményeiről írott teljesen ártatlan tanulmánya miatt a politikai jobboldal, a fajvédő demagógia támadásának középpontjába kerül, amely végül is halálát okozza. A Hannibál tanár úr az elnyomó, diktatórikus hatalom, s annak minden brutalitása és ostobasága ellen szól. Nem véletlen, hogy a film bemutatója az 1956-os eseményekben is kulcsszerepet játszott. Azonban bármelyik korban, bárhol aktuálissá válhat, minden korszak számára van üzenete. Ezért is válhatott a magyar filmművészet egyik legnagyobb alkotásává és 2000-ben a magyar filmkritikusok titkos szavazással az évszázad 12 legjobb magyar filmje közé választották.

Noha a háromszoros Kossuth-díjas Fábri Zoltán főhelyet kapott a szocialista kultúrpolitika kirakatában, filmrendezői életművét (1952-1983) meghatározták a letiltott forgatókönyvek, ezért milliós nézőszámokat elérő irodalmi adaptációkban mondta el a világról, diktatúrákról és emberi kapcsolatokról alkotott humanista üzenetét.

Akárcsak Bacsó Péter Tanúja, Fábri Zoltán legnagyobb külföldi sajtóvisszhangot keltett filmje is a kisember kontra hatalom témakörének tragikomikus feldolgozása, egy tragikomikus hős szerepeltetésével. A Hannibál tanár úr főhőse egy budapesti középiskolai latintanár, Nyúl Béla, akit már a neve is jellemez. Nyúl tanár úr szembeszegülése a hatalommal csupán egy kisember csetlés-botlásává redukálódhatna, ám a maga, minden hősies manírtól mentes karakterével mégis hőssé válik, éppen kisemberi mivoltából fakadóan.

17759932 1380525881969826 5927757745991657243 n